Despre noi

Din încrederea că o altă lume este posibilă, povestea CUIB a început odată cu fondarea Mai bine, organizație care și-a asumat misiunea de a contribui la dezvoltarea durabilă locală pe toate cele trei dimensiuni ale acesteia – natura, societatea și economia.

Asociația Mai bine se fondează la Iași.

Cu sloganul etic.ecologic.echitabil, ce evocă abordarea integrată a organizației, aceasta devine în scurt timp principalul actor local și o referință națională în promovarea teoretică și practică a consumului responsabil, cu grijă față de oameni și natură.

Începem organizarea de evenimente pentru promovarea produselor sustenabile și a economiei etice și solidare.

Din acest an, organizam deja mici târguri cu produse alimentare locale, echitabile sau solidare, iar cele mai populare evenimente pe care le-am întreprins în primii ani de activitate au fost cele conviviale, intitulate Gustă Slow și organizate pentru promovarea mișcării Slow Food și a hranei pregătite fără carne, din ingrediente locale și cu cât mai puțină risipă.

Conviviumul local Slow Food Iași prinde viață și ne înscriem la competiția pentru Întreprinderi Sociale lansată de fundația NESsT.

Evenimentele noastre conviviale și de educație culinară devin constante și ne înscriem în cea mai populară competiție pentru întreprinderi sociale din vremurile respective, lansată de Fundația NEsST. După studii de prefezabilitate și fezabilitate și schimbarea ideii inițiale de a deschide un magazin cu produse sustenabile cu cea a dezvoltării unui spațiu de consum sustenabil care să integreze și un bistro, am finalizat planul de afacere pentru Centrul Urban de Inițiative Bune.

Câștigăm trei premii cu planul de afacere socială Centrul Urban de Inițiative Bune

Am fost unii dintre finaliștii competiției NEsST și ne-am înscris la o a doua competiție pentru întreprinderi sociale, finanțată de Unicredit Bank. Astfel, finalul lui 2012 ne-a adus două premii de la aceste două competiții și un premiu de popularitate, echivalentul unei sume de aproximativ 20 000 EUR. Cu aceste fonduri, dublate de contribuții financiare și în natură oferite de membrii activi Mai bine, am început să lucrăm la concretizarea ideii.

Deschidem CUIB-ul și punem Iașul pe harta economiei sociale și verzi din Europa.

Pe 7 decembrie 2013, după 9 luni de căutări ale spațiului cel mai potrivit, și 3 luni de lucru în renovare, echipate și amenajare, pe strada Gavriil Musicescu nr. 14, am lansat primul spațiu de consum sustenabil din România – Centrul Urban de Inițiative Bune ce include un bistro, un magazin și un spațiu pentru organizare evenimente social-educative.

Lansăm la Iași Atelierul REDU, pionier local în slow fashion, upcycling și economie

După hrană, hainele reprezintă categoria de consum cu cel mai mare impact, la nivel individual așa că ne-am străduit să oferim alternative și pentru sectorul modei și al industriei textile. Cele mai prezente și mai populare produse de pe rafturile noastre sunt cele realizate de către colegii și prietenii noștri de la REDU.

CUIB devine entitate de sine stătătoare – Societate cu Răspundere Limitată CUIB.

Pentru că activitatea economică a luat amploare, depășind în termeni de resurse implicate celelalte arii de acțiune Mai bine, în 2017 ambele întreprinderi sociale devin SRL-uri. Pentru CUIB, Asociația Mai bine este acționar unic, iar pentru REDU acționar majoritar. industriei textile. Cele mai prezente și mai populare produse de pe rafturile noastre sunt cele realizate de către colegii și prietenii noștri de la REDU.

CUIB se înregistrează ca întreprindere socială.

Deși încă din faza de idee, din 2012, CUIB a fost conceput ca o afacere socială, în care profitul economic este un mijloc de a genera impact social și de mediu, și nu o finalitate în sine, avem o lege a economiei sociale în România din anul 2015 care ne permite o astfel de atestare.

Facem primele demersuri pentru diminuarea risipei alimentare

și solicităm Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale includerea IS CUIB SRL în lista operatorilor economici care pot prelua alimente vegetale aproape de termenul de expirare și/sau cu ambalaje deteriorate.

CUIB devine proiect pilot în cadrul proiectului european Orizont 2020 – Food E.

În anul cel mai provocator de până acum, primim cea mai importantă formă de recunoaștere prin invitația de a ne alătura unui consorțiu cu 18 entități, instituții de cercetare și practicieni de referință din UE, care să contribuie împreună la dezvoltarea de sisteme alimentare sustenabile în orașe regiuni.

Viziunea și misiunea noastră

CUIB împărtășește viziunea organizației care i-a dat naștere – Mai bine – cea a unei lumi mai bune, sustenabilă din punct de vedere ecologic, echitabilă din punct de vedere social și guvernată de norme și principii etice solide.

Totodată, activitățile operaționale și de dezvoltare pe care le întreprindem urmează misiunea organizației mamă, de a contribui la dezvoltarea durabilă și reziliența locală printr-o abordare holistică, a tuturor celor trei piloni ai dezvoltării – natura, societatea și economia, prioritizate în această ordine.

Cu aceste viziune și misiune în minte și în suflet, ne-am asumat obiectivul de a dezvolta un spațiu de consum sustenabil, unic în România, cu multiple abordări de pionierat. În ariile noastre principale de acțiune – ecologia și protecția mediului, educația pentru dezvoltare durabilă, economia socială și responsabilizarea civică, consumul responsabil (sau critic, sau sustenabil, sau etic) a fost firul conductor, evocând interdependența specifică lumii vii și impactul pe care alegerile cotidiene de consum îl au asupra noastră, asupra celorlalți, asupra mediului și asupra economiei. Promovăm teoretic și practic acest tip de consum alternativ, plurivalent, considerându-l cea mai la îndemână abordare comportamentală prin care oricare dintre noi putem pune în aplicare deopotrivă cel mai popular slogan al ecologiei politice – gândește global, acționează local – și clasicul îndemn atribuit lui Mahatma Gandhi – fii schimbarea pe care o dorești în lume.

Tinde Zero - Aspirațiile

În anul de cumpănă 2020, ne-am propus ca, până la aniversarea unui deceniu de CUIB, în decembrie 2023, să reducem și mai mult impactul nostru asupra mediului. Tinde zero, numele umbrelă sub care unim demersurile în această direcție este deopotrivă o viziune și o aspirație ancorată în realitate, cu trei arii de acțiune:

Aproape Zero Risipă Alimentară.

În plină stare de urgență ne-am înregistrat pe lista operatorilor economici ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care pot recupera alimente spre a combate sau diminua risipa alimentară. Vrem să integrăm alimente recuperate în meniurile noastre, dar vrem deopotrivă să generăm cât mai puține deșeuri organice în bucătăria noastră, deșeuri care în prezent nu sunt compostate. În iulie 2020, am generat aproape un sfert de tonă de deșeuri nereciclabile, din care resturile vegetale, organice, reprezintă cea mai mare proporție.

Până la finalul anului 2024, CUIB va înregistra aproape zero deșeuri organice și risipă alimentară și va fi un exemplu de abordare a economiei circulare în sectorul HORECA din România.

Aproape Zero Kilometri Alimentari.

Suntem recunoscuți pentru determinarea și eforturile de a pregăti hrană gustoasă, sănătoasă și prietenoasă cu mediul din ingrediente proaspete, cât mai naturale posibil, locale și de sezon. Estimăm în prezent un procentaj de 70-80 % a ingredientelor din meniu ca fiind cât mai locale sau regionale. Viziunea noastră este ca pe termen lung, sperăm nu mai târziu de 10 ani, să avem propria grădină și un nou restaurant la marginea ei, astfel încât ingredientele hranei pe care o pregătim să ajungă cât mai direct din grădină în farfurie. Până atunci, putem reduce cât mai mult amprenta de carbon a alimentelor și băuturilor pe care le folosim, făcând eforturile de a căuta producătorii cei mai aliniați cu valorile noastre, situați în raza de 30 – 100 de km și cei mai apropiați posibil pentru ingrediente românești care nu sunt cultivate în regiunea noastră/ renunțarea la aceste ingrediente.

Începând cu primăvara anului 2021, ne vom adapta meniul astfel încât peste 90% din băuturile și ingredientele noastre să fie produse regional și cel puțin 50% în raza de până la 100 km distanță în jurul Iașului.

Află mai multe despre – articol Tinde Zero.

Aproape Zero Deșeuri.

Gestiunea sustenabilă a deșeurilor este una dintre componentele centrale ale modelului nostru de afacere socială și verde, cei 3 R din ecologie – reducerea, reutilizarea și reciclarea – guvernând practicile noastre operaționale în mare măsură. Cu toate acestea, încă generăm peste jumătate de tonă de deșeuri pe lună. Peste 50% sunt deșeuri reciclabile, colectate separat dar noi știm că la fel cum nu există industrie fără deșeuri, nu există reciclare fără costuri.

Începând cu primăvara anului 2021, CUIB va reduce constant cantitatea de deșeuri generate, apropiindu-se de ținta de 90% deșeuri reciclabile și doar 10% nereciclabile și înjumătățind cantitatea de deșeuri generate până la finalul anului 2024.

Echipa

Cine se-asemănă se-adună

Anca Chirilă - Gheorghică

Manager Proiect

Andreea Ghiban

Manager Întreprindere Socială

Cristina Căpitănița

Manager Comunicare și Relații Publice și Administrator

Elvys Sandu - Prisecaru

Director Tehnic

Impact / Rezultate

MICȘORAREA AMPRENTEIDE CARBON

-40 tone

emisii CO2

Aproximativ 1500 ființe vii salvate

carnea echivalentă a aproximativ

9 vite

670 pui

675 pești

ECONOMIA DE RESURSE

+30 mln litrii

de apă și mii de litri de petrol economisiți

Reducerea consumului

evitarea ca cel puțin

-111000

de ambalaje și alte obiecte de unică folosință să ajungă la groapa de gunoi

CREAREA DE LOCURI DE MUNCĂ

6 locuri

de muncă permanente cu oportunități de transformare personală pozitivă

CREAREA DE OPORTUNITĂȚI

+85 persoane

au obținut venituri salariale de la deschidere

STILUMAREA SPIRITULUI CIVIC

+50

voluntari și susținători au fost fost implicați în dezvoltarea și implementarea de activități și proiecte cu impact pozitiv asupra comunității

Alternative DE CONSUM SUSTENABIL

+25000

de clienți unici au beneficiat de hrană, băuturi și produse sănătoase și prietenoase cu mediul

EDUCAREA MEMBRILOR COMUNITĂȚII

+100

de evenimente solidare, de conștientizare și/ sau de coagulare a comunității cu

+2500

de participanți voluntari

Economie Solidară

+3020

de litri de borș cald gătiți iarna pentru oamenii străzii

+găzduirea gratuită

și sponsorizare a zeci de evenimente

Mici ProducĂtori

15

mici producători și fermieri locali

ECONOMIE LOCALĂ

infuzii, sucuri, vinuri și beri

100%

produse în România cu capital românesc

hrană gătită din

90%

ingrediente locale

produse sustenabile fabricate

100%

în România

Comerț echitabil

+35000

ceaiuri și cafele certificate fair trade

Abonează-te la newsletter

Acest proiect a primit finanțare prin programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 în temeiul acordului de finanțare nr. 862663

Considerăm apa un drept, nu în produs și vrem să avem o planetă fără deșeuri, motive pentru care vă oferim #apăfărăplastic, gratuit.

Folosirea bicicletei contribuie la sănătatea oamenilor și a planetei. O alegere bună, pe care o răsplătim cum se cuvine, oferind reduceri pentru bicicliste și bicicliști:

  • 10% reducere când luați masa la noi
  • 20% reducere când luați hrana la pachet
  • 30% reducere când luați hrana la pachet, în recipientele proprii

Fiecare cafea savurată la noi a fost și va fi însoțită de certificarea Fair Trade, cea mai bună garanție pe care o avem pentru respectarea drepturilor și asigurarea demnității producătorilor din Sudul Global.

Poluarea naturii influențează sănătatea umană și nu putem vorbi despre hrană sănătoasă dacă aceasta are un impact negativ asupra mediului. Cea mai mare parte a ambalajelor în care sunt oferite cafeaua și hrana la pachet nu sunt reciclabile în România și ajung la gropile de gunoi.

Oferim hrana la pachet doar în recipiente reutilizate, reciclabile sau compostabile și NU oferim tacâmuri de unică folosință împreună cu aceasta.

Majoritatea ingredientelor pe care le folosim sunt produse în România și ne străduim să reducem cât mai mult kilometrii pe care-i parcurg alimentele până a ajunge în farfuria ta. Sprijinim astfel economia locală și avem o amprentă ecologică de cel puțin 10 ori mai mică decât cea a meniurilor convenționale.

Din 2017, în fiecare iarnă, gătim și oferim gratuit hrană caldă pentru aproximativ 100 de persoane fără adăpost din Iași. Putem ajuta mai mult și face mai bine, doar cu sprijinul tău. 

În CUIB servim doar #hranăfarăcarne și oferim fiecare produs din meniu  şi în variantă vegană. Reducem astfel  amprenta de carbon şi contribuim la bunăstarea animalelor și la sănătatea umană.

Într-o lume mai bună, nu ar mai exista produse de unică folosință. Favorizăm ingredientele neambalate excesiv și pe cele vrac, continuăm să spunem nu, de mai bine de 7 ani, paharelor, tacâmurilor și farfuriilor de plastic și reutilizăm tot ce ne stă în putință înainte de a recicla.

Gătim un număr limitat de porții zilnic pentru a  nu risipi mâncarea, iar resturile organice generate în bucătăria noastră sunt compostate spre a fertiliza, în modul cel mai natural, solul pentru noi roade.