Din încrederea că o altă lume este posibilă, povestea CUIB a început odată cu fondarea Mai bine, organizație care și-a asumat misiunea de a contribui la dezvoltarea durabilă locală pe toate cele trei dimensiuni ale acesteia – natura, societatea și economia.
Asociația Mai bine se fondează la Iași.
Cu sloganul etic.ecologic.echitabil, ce evocă abordarea integrată a organizației, aceasta devine în scurt timp principalul actor local și o referință națională în promovarea teoretică și practică a consumului responsabil, cu grijă față de oameni și natură.Începem organizarea de evenimente pentru promovarea produselor sustenabile și a economiei etice și solidare.
Din acest an, organizam deja mici târguri cu produse alimentare locale, echitabile sau solidare, iar cele mai populare evenimente pe care le-am întreprins în primii ani de activitate au fost cele conviviale, intitulate Gustă Slow și organizate pentru promovarea mișcării Slow Food și a hranei pregătite fără carne, din ingrediente locale și cu cât mai puțină risipă.Conviviumul local Slow Food Iași prinde viață și ne înscriem la competiția pentru Întreprinderi Sociale lansată de fundația NESsT.
Evenimentele noastre conviviale și de educație culinară devin constante și ne înscriem în cea mai populară competiție pentru întreprinderi sociale din vremurile respective, lansată de Fundația NEsST. După studii de prefezabilitate și fezabilitate și schimbarea ideii inițiale de a deschide un magazin cu produse sustenabile cu cea a dezvoltării unui spațiu de consum sustenabil care să integreze și un bistro, am finalizat planul de afacere pentru Centrul Urban de Inițiative Bune.Câștigăm trei premii cu planul de afacere socială Centrul Urban de Inițiative Bune
Am fost unii dintre finaliștii competiției NEsST și ne-am înscris la o a doua competiție pentru întreprinderi sociale, finanțată de Unicredit Bank. Astfel, finalul lui 2012 ne-a adus două premii de la aceste două competiții și un premiu de popularitate, echivalentul unei sume de aproximativ 20 000 EUR. Cu aceste fonduri, dublate de contribuții financiare și în natură oferite de membrii activi Mai bine, am început să lucrăm la concretizarea ideii.Deschidem CUIB-ul și punem Iașul pe harta economiei sociale și verzi din Europa.
Pe 7 decembrie 2013, după 9 luni de căutări ale spațiului cel mai potrivit, și 3 luni de lucru în renovare, echipate și amenajare, pe strada Gavriil Musicescu nr. 14, am lansat primul spațiu de consum sustenabil din România – Centrul Urban de Inițiative Bune ce include un bistro, un magazin și un spațiu pentru organizare evenimente social-educative.Lansăm la Iași Atelierul REDU, pionier local în slow fashion, upcycling și economie
După hrană, hainele reprezintă categoria de consum cu cel mai mare impact, la nivel individual așa că ne-am străduit să oferim alternative și pentru sectorul modei și al industriei textile. Cele mai prezente și mai populare produse de pe rafturile noastre sunt cele realizate de către colegii și prietenii noștri de la REDU.CUIB devine entitate de sine stătătoare – Societate cu Răspundere Limitată CUIB.
Pentru că activitatea economică a luat amploare, depășind în termeni de resurse implicate celelalte arii de acțiune Mai bine, în 2017 ambele întreprinderi sociale devin SRL-uri. Pentru CUIB, Asociația Mai bine este acționar unic, iar pentru REDU acționar majoritar. industriei textile. Cele mai prezente și mai populare produse de pe rafturile noastre sunt cele realizate de către colegii și prietenii noștri de la REDU.CUIB se înregistrează ca întreprindere socială.
Deși încă din faza de idee, din 2012, CUIB a fost conceput ca o afacere socială, în care profitul economic este un mijloc de a genera impact social și de mediu, și nu o finalitate în sine, avem o lege a economiei sociale în România din anul 2015 care ne permite o astfel de atestare.Facem primele demersuri pentru diminuarea risipei alimentare
și solicităm Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale includerea IS CUIB SRL în lista operatorilor economici care pot prelua alimente vegetale aproape de termenul de expirare și/sau cu ambalaje deteriorate.CUIB devine proiect pilot în cadrul proiectului european Orizont 2020 – Food E.
În anul cel mai provocator de până acum, primim cea mai importantă formă de recunoaștere prin invitația de a ne alătura unui consorțiu cu 18 entități, instituții de cercetare și practicieni de referință din UE, care să contribuie împreună la dezvoltarea de sisteme alimentare sustenabile în orașe regiuni.Viziunea și misiunea noastră
CUIB împărtășește viziunea organizației care i-a dat naștere – Mai bine – cea a unei lumi mai bune, sustenabilă din punct de vedere ecologic, echitabilă din punct de vedere social și guvernată de norme și principii etice solide.
Totodată, activitățile operaționale și de dezvoltare pe care le întreprindem urmează misiunea organizației mamă, de a contribui la dezvoltarea durabilă și reziliența locală printr-o abordare holistică, a tuturor celor trei piloni ai dezvoltării – natura, societatea și economia, prioritizate în această ordine.
Cu aceste viziune și misiune în minte și în suflet, ne-am asumat obiectivul de a dezvolta un spațiu de consum sustenabil, unic în România, cu multiple abordări de pionierat. În ariile noastre principale de acțiune – ecologia și protecția mediului, educația pentru dezvoltare durabilă, economia socială și responsabilizarea civică, consumul responsabil (sau critic, sau sustenabil, sau etic) a fost firul conductor, evocând interdependența specifică lumii vii și impactul pe care alegerile cotidiene de consum îl au asupra noastră, asupra celorlalți, asupra mediului și asupra economiei. Promovăm teoretic și practic acest tip de consum alternativ, plurivalent, considerându-l cea mai la îndemână abordare comportamentală prin care oricare dintre noi putem pune în aplicare deopotrivă cel mai popular slogan al ecologiei politice – gândește global, acționează local – și clasicul îndemn atribuit lui Mahatma Gandhi – fii schimbarea pe care o dorești în lume.
Tinde Zero - Aspirațiile
În anul de cumpănă 2020, ne-am propus ca, până la aniversarea unui deceniu de CUIB, în decembrie 2023, să reducem și mai mult impactul nostru asupra mediului. Tinde zero, numele umbrelă sub care unim demersurile în această direcție este deopotrivă o viziune și o aspirație ancorată în realitate, cu trei arii de acțiune:
Aproape Zero Risipă Alimentară.
În plină stare de urgență ne-am înregistrat pe lista operatorilor economici ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care pot recupera alimente spre a combate sau diminua risipa alimentară. Vrem să integrăm alimente recuperate în meniurile noastre, dar vrem deopotrivă să generăm cât mai puține deșeuri organice în bucătăria noastră, deșeuri care în prezent nu sunt compostate. În iulie 2020, am generat aproape un sfert de tonă de deșeuri nereciclabile, din care resturile vegetale, organice, reprezintă cea mai mare proporție.
Până la finalul anului 2024, CUIB va înregistra aproape zero deșeuri organice și risipă alimentară și va fi un exemplu de abordare a economiei circulare în sectorul HORECA din România.
Aproape Zero Kilometri Alimentari.
Suntem recunoscuți pentru determinarea și eforturile de a pregăti hrană gustoasă, sănătoasă și prietenoasă cu mediul din ingrediente proaspete, cât mai naturale posibil, locale și de sezon. Estimăm în prezent un procentaj de 70-80 % a ingredientelor din meniu ca fiind cât mai locale sau regionale. Viziunea noastră este ca pe termen lung, sperăm nu mai târziu de 10 ani, să avem propria grădină și un nou restaurant la marginea ei, astfel încât ingredientele hranei pe care o pregătim să ajungă cât mai direct din grădină în farfurie. Până atunci, putem reduce cât mai mult amprenta de carbon a alimentelor și băuturilor pe care le folosim, făcând eforturile de a căuta producătorii cei mai aliniați cu valorile noastre, situați în raza de 30 – 100 de km și cei mai apropiați posibil pentru ingrediente românești care nu sunt cultivate în regiunea noastră/ renunțarea la aceste ingrediente.
Începând cu primăvara anului 2021, ne vom adapta meniul astfel încât peste 90% din băuturile și ingredientele noastre să fie produse regional și cel puțin 50% în raza de până la 100 km distanță în jurul Iașului.
Află mai multe despre – articol Tinde Zero.
Aproape Zero Deșeuri.
Gestiunea sustenabilă a deșeurilor este una dintre componentele centrale ale modelului nostru de afacere socială și verde, cei 3 R din ecologie – reducerea, reutilizarea și reciclarea – guvernând practicile noastre operaționale în mare măsură. Cu toate acestea, încă generăm peste jumătate de tonă de deșeuri pe lună. Peste 50% sunt deșeuri reciclabile, colectate separat dar noi știm că la fel cum nu există industrie fără deșeuri, nu există reciclare fără costuri.
Începând cu primăvara anului 2021, CUIB va reduce constant cantitatea de deșeuri generate, apropiindu-se de ținta de 90% deșeuri reciclabile și doar 10% nereciclabile și înjumătățind cantitatea de deșeuri generate până la finalul anului 2024.
Echipa
Cine se-asemănă se-adună
Anca Chirilă - Gheorghică
Manager Proiect
Andreea Ghiban
Manager Întreprindere Socială
Cristina Căpitănița
Manager Comunicare și Relații Publice și Administrator
Elvys Sandu - Prisecaru
Director Tehnic
Impact / Rezultate
MICȘORAREA AMPRENTEIDE CARBON
-40 tone
emisii CO2
Aproximativ 1500 ființe vii salvate
carnea echivalentă a aproximativ
9 vite
670 pui
675 pești
ECONOMIA DE RESURSE
+30 mln litrii
de apă și mii de litri de petrol economisiți
Reducerea consumului
evitarea ca cel puțin
-111000
de ambalaje și alte obiecte de unică folosință să ajungă la groapa de gunoi
CREAREA DE LOCURI DE MUNCĂ
6 locuri
de muncă permanente cu oportunități de transformare personală pozitivă
CREAREA DE OPORTUNITĂȚI
+85 persoane
au obținut venituri salariale de la deschidere
STILUMAREA SPIRITULUI CIVIC
+50
voluntari și susținători au fost fost implicați în dezvoltarea și implementarea de activități și proiecte cu impact pozitiv asupra comunității
Alternative DE CONSUM SUSTENABIL
+25000
de clienți unici au beneficiat de hrană, băuturi și produse sănătoase și prietenoase cu mediul
EDUCAREA MEMBRILOR COMUNITĂȚII
+100
de evenimente solidare, de conștientizare și/ sau de coagulare a comunității cu
+2500
de participanți voluntari
Economie Solidară
+3020
de litri de borș cald gătiți iarna pentru oamenii străzii
+găzduirea gratuită
și sponsorizare a zeci de evenimente
Mici ProducĂtori
15
mici producători și fermieri locali
ECONOMIE LOCALĂ
infuzii, sucuri, vinuri și beri
100%
produse în România cu capital românesc
hrană gătită din
90%
ingrediente locale
produse sustenabile fabricate
100%
în România
Comerț echitabil
+35000
ceaiuri și cafele certificate fair trade