Întreprinderi sociale

 •  

  O inițiativă a organizației non-profit ViitorPlus-asociația pentru dezvoltare durabilă din București, atelierul funcționează ca o întreprindere socială, desfășurând activitate economică pentru a-și putea susține misiunea de mediu și socială: oferirea unei alternative ecologice la punga de plastic și oferirea de locuri de muncă persoanelor cu dizabilități fizice. În atelier sunt confecționate manual produse din bumbac 100%, netratat, neînălbit și nevopsit.

   

  http://atelieruldepanza.ro

   

   

 •  

  Fundația Motivation a fost înființată în anul 1995 pentru a sprijini copii și adulții cu dizabilități din România și în ultimele două decenii a readus speranța într-o viață împlinită și libertate de mișcare unui număr de peste 9000 de copii și aduți cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă fundația acoperă o gamă largă de nevoi ale acestora, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă.

  Pe rafturile din CUIB găsiți bijuterii și decorațiuni din ipsos, lut și fetru realizatede în atelierul ocupațional Motivation de către copii și tineri cu dizabilități intelectuale care au fost dezinstuționalizați din centrele de plasament și locuiesc în casele de tip familial ale fundației.

   

  www.motivation.ro

   

   

 •  

  Păpușile inedite marca Simpluș reprezintă creațiile primului atelier de la noi în care jucăriile se realizează după desenele și dorințele copiilor/clienților și funcționează în comuna Mănești, județul Dâmbovița.  Peste 50% din profitul rezultat în urma vânzării produselor din Atelier Simpluș este reinvestit în susținerea serviciilor ONG-ului ALIAT - Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor, unul dintre principalii furnizori de servicii medicale, sociale și psihologice pentru persoanele dependente de alcool și droguri.

   

  www.ateliersimplus.ro

   

   

   

 •  

  Atelierele Spheric sunt parte a Asociației Phoenix-Speranța din Mediaș iar fondurile obținute din vânzarea produselor sunt folosite în cadrul proiectelor asociației. Acestea contribuie la dezvoltarea personală și vocațională a beneficiarilor Centrului Phoenix Speranța (persoane cu dizabilități) prin terapie ocupațională, implicându-i în realizarea produselor în atelierele de produse îngrijire personală, tâmplărie, croitorie și cadouri/decorațiuni.

   

  www.spheric.ro

 •  

  Cunoscut și sub numele de Romano Butiq, Meșteșukar reprezintă o rețea de întreprinderi sociale care urmărește revalorizarea artizanatului tradițional al comunității romilor. Cu intenția de a răspunde nevoilor contemporane de reconectare cu natura și protejarea mediului, produsele și serviciile oferite de Meșteșukar Butiq implică materiale naturale brute, măiestrie transmisă din generație în generație, mâini dibace și o utilitate mare imediată.

   

  http://mbq.ro

 •  

  Remesh este brandul nascut din initiativa Ateliere Fara Frontiere de a crea noi oportunitati de angajare pentru persoanele aflate in dificultate prin reciclarea bannerelor publicitare. Produsele remesh spun povestea unor oameni care, intr-un atelier de insertie socio-profesionala, reușesc să dea o a doua viață pentru tone de materiale publicitare si sa le transforme intr-o gama de genti si accesorii unice de moda etica: truse, genti, mape de conferinte, portofele, sacose de cumparaturi, genti de laptop si obiecte deco sau de uz casnic.

   

  http://www.remesh.ro

   

   

   

 •  

  Primul magazin online, cu produse de lână din România și prima întreprindere socială născută în inima localității devenită simbol al mișcării activiste pentru protejarea mediului cultural și natural pentru generațiile viitoare. Aproximativ 30 de femei din comuna Roșia Montană, din satele Țarina, Vîrtop, Bălmoșești, Ignățești, Gura Roșiei, Cărpiniș și Roșia Montană tricotează și croșetează cu, cu răbdare, îndemânare dragoste articole din lână calitate, asigurându-și astfel un venit constant.

   

  www.madeinrosiamontana.ro

   

   

   

 •  

  Asociația Pomiviticolă Hilița a fost înființată în anul 2009 pentru susținerea proprietarilor de livezi din zonă, în vederea îmbunătățirii plantațiilor pomiviticole și a soiurilor de pomi fructiferi și pentru crearea de oportunități de valorificare a produselor proprii în stare naturală dar și transformate în produse tradiționale precum dulceață, compot sau gem, la standarde ridicate. Din primăvara lui 2010, asociatia se mândrește cu trei produse atestate si recunoscute ca produse tradiționale românești - gemul, dulceața și compotul de Hilița. Găsiți toate sortimentele pe rafturile noastre.

   

  www.aphilita.ro

   

   

 •  

  Fabrica de Bine este numele sub care Asociația React a fondat un grup de 6 întreprinderi sociale ce derulează activități în domeniul reciclării maculaturii și a maselor plastice, a manufacturării de produse din hârtie reciclată, al serigrafiei și in domeniul serviciilor de tip call center. Este vorba de  un proiect amplu care face bine comunităţii ȋn care se implementează, ajutând persoane vulnerabile să se integreze în societate.

   

  http://fabricadebine.ro

 •  

  Piscu este un fost sat de olari, un loc care a trăit din timpuri străvechi cu meşteşugul lutului, în ritmul roţilor de olărit, în ritmul anotimpurilor, în ritmul târgurilor şi hramurilor, neschimbat cu sutele de ani, un loc în care meşteşugul se practica în masă şi se transmitea în familie. Se făcea ceramica utilitară cea mai comună, cerută masiv de omul de rând: străchini, căni, borcane, ghivece, oale şi, marginal, un lucru mai aparte: figurine de lut zoomorfe şi antropomorfe. Asociația Gaspar, Balthasar şi Melchior este un demers cultural amplu inițiat în 2005 care își propune să ajute un sat să îşi păstreze specificul său de meşteşug şi mai mult, să creeze prin el  o punte de comunicare cu alte comunităţi şi cu spaţiul de cultură urban. În 2011 asociația a înființat Școala Agatonia a cărei gratuitate este susținută prin întrerinderea socială ce oferă ateliere de meşteşuguri pentru copii şi adulţi.

   

  http://lutars.piscu.ro/

Producători locali

 •  

  Ziurel  este copilul de suflet a unor designeri care, trăgând un pic de aer în piept și întorcând privirea adânc în trecut au descoperit comori uitate și mult prea tare îngropate.“Entuziasmul descoperirilor a fost prea mare ca să ținem numai pentru noi aceste valori, de aceea ne-am propus să vi le dezvăluim, să scoatem din zona decorului o serie de motive care, prin repetiție, au diminuat sau chiar estompat simbolistica lor inițială. Nu dorim să copiem nici un motiv, ci doar să-l extragem din decorul care l-a atenuat și să-i refacem încărcătura spirituală, sau poate doar să o reamintim celor dornici s-o cunoască”.

   

  Găsiți pe rafturile CUIB toată gama de sacoșe de pânză reutilizabile marca Ziurel cu motive tradiționale imprimate pe bumbac natur sau negru.

   

   

   

  http://www.ziurel.com/

   

   

 •  

  Artizanii Heartware refolosesc ceasuri mecanice  şi maşinării electronice abandonate, aduc împreună  bucăţi din natură şi piese uitate şi le facem să strălucească în bijuterii şi accesorii unice, pline de suflet şi culoare. Tot ei au adus în CUIB cele mai populare mărțișoare ale noastre care ne înarmează cu seminţe şi ne ajută să aducem împreună primăvara mai aproape. Mărțișoarele conțin capsule cu un mix special de seminţe de trifoi şi flori decorative pentru a fi plantate în ghivece, grădini sau oriunde altundeva.

   

   

 •  

  Cosmetice românești  produse local, în Iași,  cu respect pentru mediul înconjurător,realizate în întregime manual  cu drag și multa pasiune. Puteți descoperi o gamă largă de produse precum săpunuri și șampoane lichide, creme și deodorante naturale, cu arome,texturi și combinații unice de ingrediente alese cu multa grijă, doar din ce ne oferă natura.

   

  http://sapun-naturalhandmade.blogspot.fr/

   

   

   

 •  

  MÂNDRA CHIC este un atelier-şezătoare în cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti (Mândra/ Ţara Făgăraşului/ Transilvania/ România) în care se crează zestre pentru românii din secolul al XXIlea care se autodefnește ca pledoarie pentru redescoperirea și prețuirea lucrului făcut cu sufletul și de mâinile oamenilor. Este vorba de aplicații de pânze vechi, recuperate, recreate și promovate pe produse de bumbac 100%, în combinație cu mesaje rural-urbane ( vorbe de duh din cultura orală sau scrisă a poporului român).

   

  http://www.mandrachic.blogspot.ro/

   

   

 •  

  Un atelier - magazin de papetarie destinat persoanelor interesate de creatiile din hartie, Klipa își încurajează clienții să încerce să iți realizeze singuri proiectele, recomandându-le materialele potrivite și  ghidându-i prin articolele de pe blog sau cu ateliere tematice. Pe lângă obiecte de utilitate casnică precum Rețetarele foarte simpatice și populare, Klipa realizează pentru clienții CUIB articole de papetărie precum felicitări și caiete din hârtie și carton reciclate.

   

  http://www.plicuricolorate.ro/klipa-content/despre-klipa

   

   

   

   

 • logo devla

   

  Alin Teglas creează manual în București obiecte precum broşe, cercei, brelocuri, inele, butoni de cămăşi, genţi şi portfarduri, lămpi şi mese. Pentru asta foloseşte deşeuri electronice: taste şi dischete prinse cu cabluri, piulițe și alte materiale. Marca lui se numeşte Devla Accesories. „Devla”, în ţigăneşte, înseamnă Dumnezeu. A ales denumirea asta fiindcă sună interesant, nu din alte motive. Zice că putea la fel de bine să-i spună „Benga” (drac, în ţigăneşte).

   

  http://totb.ro/designerul/

   

Produse Fair Trade

Comerțul Echitabil este o metodă de comercializare care urmărește să furnizeze sprijin direct și eficient producătorilor marginalizați din țări în curs de dezvoltare din Africa, Asia și America Latină.

 

De mai bine de 60 de ani, comerțul echitabil a fost eficace în îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai pentru micii producători și artizani de pretutindeni. Toate produsele din CUIB care nu sunt locale, atât din meniu cât și din magazin, poartă certificarea Fair Trade.

 

Găsiți pe rafturile noastre o gamă largă de bijuterii, decorațiuni și jocuri realizate din materiale prietenoase cu mediul.

 

http://wfto.com/     http://www.fairtrade.net/           www.traieste.maibine.org

înapoi