Campanie Globală provoacă pe H&M, Primark și Nike să asigure plata integrală a salariilor în lanțurile lor de aprovizionare

De la începutul pandemiei, milioane de muncitori din industria confecțiilor nu au primit salariul integral sau au fost concediați fără despăgubiri corespunzătoare. O cercetare a rețelei Clean Clothes Campaign, publicată în august, a arătat că, tocmai pentru primele trei luni ale pandemiei, lucrătorilor li se datorează între 3,2 și 5,8 miliarde USD în salarii neplătite și compensații datorate legal. Din iunie, Clean Clothes Campaign  a cerut brandurilor și comercianților cu amănuntul să se angajeze într-o asigurare publică a salariilor pentru a umple acest decalaj prin orice mijloace și pentru a se asigura că lucrătorii care câștigau deja salarii la limita sărăciei înainte de pandemie nu vor fi cei care plătesc prețul pentru această criză. Peste o duzină de companii mai mici au răspuns deja pozitiv la apelul Clean Clothes Campaign #PayYourWorkers. Acum este timpul ca alții să urmeze exemplul, în special companiile mari care au cel mai mare impact, precum H&M, Nike și Primark.

Rețeaua Globală Clean Clothes Campaign va pune presiune pe companiile producătoare de îmbrăcăminte să-și asume responsabilitatea pentru salariile muncitorilor din lanțurile lor de aprovizionare printr-o săptămână globală de acțiune. Acțiuni în zeci de locații din întreaga lume vor amplifica vocile muncitorilor și muncitoarelor ale  căror venituri au fost reduse sau care au rămas fără locuri de muncă și fără compensații, în timpul pandemiei. Muncitoare și muncitori, sindicaliști și avocați în drepturile cu privire la muncă cer brandurilor și retailerilor să asigure în mod public că cei care le-au produs bunurile înainte de pandemie sunt plătiți integral sau, dacă e cazul, compensați.

Un lucrător la confecții și organizator sindical într-o fabrică ce furnizează către Nike, care dorește să rămână anonim, a spus: „Pentru majoritatea dintre noi, situația pandemiei a fost grea. Acum trebuie să acceptăm o reducere a salariilor, în timp ce nu există nicio reducere a facturilor. Mulți dintre noi trebuie să plătim rate pentru datoria noastră, fie către bancă, către o cooperativă sau sau către alte entități care ne-au oferit împrumuturi. Puteți întreba, de ce avem împrumuturi? Ei bine, pentru că salariul nu a concurat niciodată cu nevoile financiare ale traiului nostru. ”

În câteva zeci de locuri din întreaga lume, muncitori, sindicaliști și alți activiști vor atrage atenția asupra situației acestor milioane de lucrători prost plătiți și vor pune presiuni asupra companiilor din topul lanțurilor de aprovizionare pentru a se angaja să asigure salariile lucrătorilor lor. Vocile muncitorilor și ale sindicaliștilor vor fi auzite direct din țări precum Myanmar și Indonezia, unde cazurile de plăți insuficiente sunt foarte prezente. În Europa și America de Nord, activiștii vor aduce vocea acestor muncitori pe străzile comerciale prin proiectarea pe clădiri a imaginilor lucrătorilor care protestează, prin scrierea cu cretă a declarațiilor acestora pe trotuare și ascunzând etichete în interiorul magazinelor. Online și offline, H&M, Primark și Nike se vor confrunta cu fețele și vocile lucrătorilor pe care au încercat să-i ignore în ultimele opt luni și care se bazează pentru supraviețuire pe salariile sărăce plătite în lanțurile de aprovizionare ale acestor mărci.

Toate cele trei companii au revenit la realizarea unor profituri considerabile în ultimul trimestru. Proprietarul Primark, Associated British Foods, la începutul lunii noiembrie a raportat un profit înainte de impozite de 914 milioane GBP (1 miliard de EUR) în ultimul an, grupul H&M a anunțat un profit de 24.851 milioane SEK (2.435 milioane EUR) în ultimul trimestru, iar Nike în ultimul său raport trimestrial raportează un venit net net de 1,5 miliarde USD (1,3 miliarde EUR) și a plătit 384 milioane USD (325 milioane EUR) în dividende acționarilor, în creștere cu 11% față de anul precedent.

Christie Miedema, coordonator de campanii și informare al Clean Clothes Campaign, spune: „În timpul unei pandemii, nu putem organiza tururi de muncitori sau proteste în masă pentru a confrunta sediul mărcilor cu încălcările care se întâmplă în propriile lanțuri de aprovizionare. Cu toate acestea, putem aduce vocile acestor muncitori pe străzile comerciale unde aceste mărci și comercianții cu amănuntul își vând hainele. Aceste companii și-au construit profiturile pe forță de muncă prost plătită și i-au privat pe muncitori chiar și de pe urma acestor salarii mici de la începutul pandemiei. Acum, în mijlocul unui val de noi blocaje, este timpul ca mărcile și comercianții cu amănuntul să se asigure că lucrătorii sunt plătiți salariul integral pentru a putea supraviețui. ”

Christie Miedema, Clean Clothes Campaign, christie@cmiedema.nl, +31 6 42060638.

Află mai multe:

Pagina campaniei campaniei #PayYourWorkers și săptămâna de acțiune globală

Raportul Un(der)paid in the pandemic. An estimate of what the garment industry owes its workers, publicat în august

– Mai multe explicații despre asigurarea salariilor

Un document de campanie care prezintă cazuri de plăți insuficiente în lanțurile de aprovizionare H&M, Primark și Nike

Fotografiile acțiunilor care au loc în întreaga lume vor fi lansate pe rețelele de socializare ale Clean Clothes Campaign: twitter.com/cleanclothes, instagram.com/cleanclothescampaign, facebook.com/cleanclothescampaign

Te-ar mai interesa si

Abonează-te la newsletter

Acest proiect a primit finanțare prin programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 în temeiul acordului de finanțare nr. 862663