Consumul critic

Umanitatea se află la o răscruce a evoluţiei sale. Diferenţe crescânde între bogaţi şi săraci, pierderea diversităţii biologice, efecte negative ale schimbărilor climatice, poluarea apei, a aerului şi a solului, supragenerare de deşeuri – modul de viaţă modern în mod categoric este pe drumul unei dezvoltări viabile pe termen lung, de unde și nevoie de a aborda critic consumul zilnic.
ghid no 8 - consumul critic

Uneori este dificil să ştim dacă o cumpărătură sau un act de consum contribuie cu adevărat la dezvoltarea durabilă. De aceea există câteva principii care ne pot uşura alegerea:

  • Principiul utilităţii – evitarea cumpărăturilor sau serviciilor care nu corespund nevoilor reale;
  • Principiul calităţii – preferinţe pentru produsele care au o mai mare durată a vieţii;
  • Principiul prevenirii – optarea pentru bunuri şi servicii care limitează pe cât posibil daunele aduse mediului, sănătăţii umane;
  • Principiul solidarităţii – favorizarea căilor comerciale care ţes legăturile între cumpărător, distribuitor şi producător, cu scopul de a repartiza echitabil prosperitatea între fiecare actor.

În România, consumul responsabil înseamnă: să achiziţionăm produse de la ţărani sau de la ferme, să cumpărăm produse cu un impact scăzut de mediu, înainte de a cumpăra un produs trebuie să ne gândim la impactul pe termen lung şi să reutilizăm de câte ori avem ocazia.
De ce să vorbim despre consum responsabil în România?

  • Doar un consumator educat poate susţine dezvoltarea economică sustenabilă;
  • Potenţialul economiei sociale şi solidare depinde decisiv de comportamentul de consum;
  • Menţinerea agriculturii calitative, în microferme de producţie naturală, depinde de un consum alternativ, responsabil social;
  • Trăim într-o lume afectată de dezechilibrele majore, iar tot mai mulţi oameni sunt preocupaţi de soluţiile alternative la marile probleme de mediu şi a inechităţii sociale, la nivel local şi global.

Pentru cumpărăturile curente (alimentaţie, îmbrăcăminte, igienă corporală, produse de menaj) este important să ţinem cont de: volumul ambalajului, efectele asupra sănătăţii, impactul asupra mediului, originea produselor, mijloacele de transport care le-au adus pe piaţă, impactul pentru economia locală.
Pentru cumpărăturile de articole destinate să ne servească pe timp lung (mobilier, echipament electronic) trebuie să ţinem cont de: durata de viaţă, robusteţea, posibilităţile de reparaţii, consumul de energie/apă.
A consuma sustenabil nu înseamnă doar să alegem bine produsele şi serviciile, ci să şi reflectăm asupra locului de unde realizăm cumpărăturile sau de unde ne obţinem produsele de consum. Alegerea acestora şi modul de deplasare către ele au consecinţe precum sporirea traficului motorizat şi dispariţia comerţului de proximitate şi a micilor distribuitori.
 

Te-ar mai interesa si

Abonează-te la newsletter

Acest proiect a primit finanțare prin programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 în temeiul acordului de finanțare nr. 862663