Pâinea noastră cea de toate zilele

1536741_757016590992494_454524273_n

   pâine cu maia făcută în casă de Adrian Gheorghică

Unul dintre lucrurile care-i face pe oameni cu totul neputincioși în lumea asta este sentimentul că nu pot evada din ordinea prestabilită a lucrurilor.
Chiar și cele mai fundamentale părți ale vieții tale și a identității tale sunt preambalate și îți sunt vândute în materiale lucioase din plastic steril. Tot ceea ce consumi vine de la o fabrică îndepărtată și îți este vândut pentru confortul și relaxarea ta astfel încât să nu trebuiască să te preocupi de fabricarea sau furnizarea lor. Ei bine, acest confort și această ușurință sunt de fapt deservicii mari aduse conștiinței tale. Însă, cum probabil știi, există altă cale.
Să ai propria ta grădină este primul pas. Când te uiți la grădina ta dobândești un simț extraordinar de mândrie și satisfacție văzând că lucruri pe care le pui în Pământ se reîntorc la tine cu roade. Este magia naturii și a existenței, faptul că toate lucrurile se transformă în altele. Dar chiar și cu o grădină sunt unele lucruri care par să evadeze procesului natural de creștere. Și unul dintre aceste lucruri este pâinea. În limba arabă, cuvântul pentru pâine se traduce de asemenea în viață.
Primul pas de a evada din simularea realității este să învățăm să ne facem pâinea. Iată un ghid la îndemână pentru a vă arăta cum să vă faceți propia pâine și să faceți un prim pas în afara vieții simulate. Pâinea este aproape esoterică prin lucrurile care te poate învăța. Ingredientele de care ai nevoie pentru o pâine de bază sunt:
2 căni de făină
1 linguriță de drojdie
½ linguriță de sare
1 cană de apă
și al cincilea ingredient
răbdare
Timpul poate fi numai o iluzie, dar răbdarea este încă ceva despre care avem nevoie să învățăm cum să cultivăm. În lumea noastră a satisfacțiilor instante și a actualizărilor automate, abilitatea noastră de a calma lucrurile și de a fi răbdători pare să fi devenit un element al trecutului. Am putea face cea mai bună cocă de pâine fiecare atâta timp cât suntem destul de răbdători pentru a-i permite să facă ceea ce vine natural.
Acum iată instrucțiunile:
Mai intâi ia apă de la robinet și las-o să ajungă la temperatura camerei. Asta poate dura cam jumătate de oră. Apoi pune apa într-un bol de frământat și adaugă drojdia. Lasă amestecul de drojdie și apă cam cinci minute până ce apare un strat de spumă deasupra apei, ceea ce însemană că drojdia a devenit activă. Îți verifici telefonul sau verifici apa? Observă care e metoda pe care o folosești pentru a măsura timpul.
Următorul pas este adaugarea de făină și sare. Sarea e importantă pentru că face ca drojdia să scoată gazele care fac pâinea frumoasă și pufoasă. Acum amestecăm toate ingredientele în bol. Poți folosi o lingură de lemn care oferă ocazia de a vedea cum se amestecă aluatul. Continui până ce obții o cocă moale. Nu știu cât timp durează. Odată ce aluatul e omogen este de obicei destul de compact pentru a trage toate rămășițele de pe marginile bolului. Apoi lasă-l să stea câteva ore, până ce coca de aluat își dublează mărimea. Ai putea să citești o carte. Poți face orice în timp ce aștepți.
După ce aluatul s-a dublat, începi să-l frămânți. Ia niște făină în mâini, curăță suprafața de lucru și frământă până ce aluatul e omogen și nu ți se mai lipește de mâini. Frământă-l în orice formă dorești, fie ca o baghetă, o franzelă pătrată sau o pâine rotundă.
Odată ce obții forma dorită, o lași din nou să crească. Dacă acest joc al așteptării îți aduce anxietate, atunci poți observa ce a făcut din tine această societate modernă. Străbunii tăi făceau pâine zi de zi. Acum o cumperi de la magazin. Odată ce pâinea a crescut o pui la copt într-o tavă unsă cu ulei la o temperatură de 200*C și o lași cam 20 de minute. Poți să o tai deasupra înainte de a o pune în cuptor, ca în fotografia de mai sus sau să o personalizezi cu orice și oricum îți place.
După ce ai terminat, ar trebui să ții în mână și să te bucuri de o bucată de pâine pe care ai gătit-o singur. Această pâine este evidența că nu ai nevoie de sistem. Și acum, că ai această dovadă delicioasă, poți să te tot întrebi ce altceva mai poți face. Poși să-ți produci singur făina? Pot să-ți obții singur culturile de drojdie? Nu există limite ale libertății odată ce realizezi că ai alegerea de a te conforma constrângerilor paradigmei curente. Tot ce ai nevoie să eliberezi este răbdarea.
Traducere și adaptare din Adbusters.

Te-ar mai interesa si

Abonează-te la newsletter

Acest proiect a primit finanțare prin programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Orizont 2020 în temeiul acordului de finanțare nr. 862663